ACT groep

 

Acceptance commitment therapie is een bewezen effectieve behandelmethode die steeds meer wordt toegepast in de GGZ en wel de derde generatie gedragstjerspie genoemd wordt. Act is gericht op het vergroten van je psychologische fexibiliteit: Het accepteren van ook de angsten en pijn in je leven en hier soepel mee leren omgaan met zo min mogelijk energieverlies. Hierdoor komt er energie vrij om een waardevol leven te leven. 

Act is effectief gebleken bij zowel psychische problemen als fysieke problemen. Denk aan chronische pijn, angsten en fobieen, obsessief compulsieve stoornissen, depressies, eetstoornissen, arbeidsgerelateerde problematiek, problematiek gerelateerd aan een laag zelfbeeld en ga maar door. In act wordt mensen geleerd zich te richten op zaken die ze op directe wijze kunnen beinvloeden zoals hun eigen gedrag in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beinvloeden zijn zoals emoties en gedachten. Dit impliceert een acceptatiegerichte houding ten opzichte van deze emoties en gedachten en pijn.

Kern van act is de gedachte dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven. In plaats van de klachten te willen verminderen is het uitgangspunt dat je je anders gaat verhouden ten opzichte van de klachten en ondertussen leert om je leven waardevol vorm te geven. 

Act onderscheid zich van de huidige (tweede generatie) gedragstherapie doordat act zich niet richt op de verandering van gedachten (uitgangspunt bij de huidige gedragstherapie) maar op het veranderen van de relatie die iemand heeft met zijn gedachten, dus het veranderen van de functie van deze gedachten.

Mensen kunnen zich zelf aanmelden voor deze groep. Dit kan met of zonder verwijzing van de huisarts. Wij verwijzen intern in onze praktijk ook mensen door naar de groep. De groepstherapie ekan een individueel behandeltraject vervangen maar een individueel traject kan ook samen gaan met de groepstherapie. 

Voorafgaand aan de groep zal er een intakegesprek plaatsvinden met de therapeut. 

De zorg wordt vergoed wanneer er sprake is van een diagnose die vanuit de basisverzekering vergoed wordt.

Bij niet vergoede zorg zijn de kosten voor de groep 640 euro. Deze kosten worden soms door de werkgever betaald. 

De groepstherapie wordt gegeven door Floris Goedegebuure.

 

Nijmegen

Sint Annastraat 288
6525 HD Nijmegen (eerste verdieping)
Telefoon: 024-3237418
info@praktijkrond.nl

LVVP visitatielogo