ACT groep

ACT (zegge EKT) Groep

Acceptance Commitment Therapie is een bewezen effectieve behandelmethode die steeds meer wordt toegepast in de GGZ en wel de derde generatie gedragstherapie genoemd wordt. ACT is gericht op het vergroten van je psychologische flexibiliteit: Het accepteren van de angsten en pijn in je leven en hier soepel mee leren omgaan met zo min mogelijk energieverlies. Hierdoor komt er energie vrij om een waardevol leven te leven.
ACT is effectief gebleken bij zowel psychische als fysieke problemen en klachten. Denk aan chronische pijn, angsten en fobieën, obsessief compulsieve stoornissen, depressies, eetstoornissen, arbeidsgerelateerde problematiek, problematiek gerelateerd aan een laag zelfbeeld en ga maar door. In ACT wordt mensen geleerd zich te richten op zaken die ze op directe wijze kunnen beïnvloeden zoals hun eigen gedrag in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn zoals emoties en gedachten. Dit impliceert een acceptatiegerichte houding ten opzichte van deze emoties en gedachten en pijn.
Kern van ACT is de gedachte dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven. In plaats van de klachten te willen verminderen is het uitgangspunt dat je je anders gaat verhouden ten opzichte van de klachten en ondertussen leert om je leven waardevol vorm te geven.
ACT onderscheid zich van de huidige (tweede generatie) gedragstherapie doordat ACT zich niet richt op de verandering van gedachten (uitgangspunt bij de huidige gedragstherapie), maar op het veranderen van de relatie die iemand heeft met zijn gedachten, dus het veranderen van de functie van deze gedachten.

U kunt zich met verwijzing van de huisarts aanmelden voor deze groep.

Voorafgaand aan de groep zal een intakegesprek plaatsvinden met een van de therapeuten.

De groepstherapie wordt gegeven door Barbara Kemps en Floris Goedegebuure. Zie 'ons team' voor meer informatie over hen.

Praktische informatie:
- Voor wie: in de aanmelding wordt gekeken of de behandeling passend voor u is. Over het algemeen is de groep bedoeld voor mensen die al eerdere behandeling hebben doorlopen, maar die last blijven ervaren van hun klachten en willen leren zich anders te verhouden tot de klachten om deze daarmee minder belemmerend te laten zijn.
- Aantal sessies: 10. Met de mogelijkheid tot verlening van nog een keer 10 sessies. Na afsluiting van de groep vindt er nog een individuele evaluatie plaats.
Waar: Sint Annastraat 288, locatie praktijk
Groepsgrootte: 6 tot maximaal 8 deelnemers
- Start: oktober 2024. Daarna zal er, op basis van het aantal aanmeldingen, regelmatig een nieuwe groep starten. 

 

Nijmegen

Sint Annastraat 288
6525 HD Nijmegen (eerste verdieping)
Telefoon: 024-3237418
info@praktijkrond.nl

LVVP visitatielogo